Sunday, September 18, 2011

Cvijet od organze / Organza flower

Znam da na internetu postoji bezbroj mjesta na kojima možete pronaći upute kako napraviti cvijet od organze. Ali ja sam isto tako bezbroj puta pokušala i nikada mi nije ispalo onako kako sam zamislila. Do danas. Shvatila sam u čemu sam stalno griješila i sada to želim podijeliti s vama. (iako je vama možda bilo sve jasno od početka)


I know that on the Internet there are countless places where you can find instructions on how to make a organza flower. But I have also tried numerous times and it never turned out the way I imagined. Until today!!! I realized wher did I always make mistake and now I want to share it with you.


Izrezala sam četiri jednaka cvijeta. Jednake veličine.

I cut four equal flowers. They all were same size.


Prvom cvijetu sam spalila rubove na svijeću. Pazila sam da organzu samo približim plamenu da se topi (tako rubovi posmeđe i saviju se) ali ne i da uđe u plamen kako ne bi pocrnila i zapalila se.

For the first flower I burned the edges on the candle. I watched that organza is only close to the flame so it could be melted (so the edges become brown and curled) but it should not enter into a flame. I didn't wont it to be black.Izgleda ovako. Ništa posebno. / It looks like this. Nothing special.


A sad ono što sam tek danas skužila! Svaki sljedeći cvijet ne treba biti manji kako bi se lijepo složili jedan na drugi, nego treba biti malo više zarezan. Na donjoj slici sam pokazala kuda. Znači, na svakom sljedećem cvijetu bi trebalo malo produžiti latice tako da se više saviju ("skofrče"), i na kraju postignu veću punoću.

Now what I just realized today! Each next flower shouldn't be smaller to fit nicely with each other, but rather it should be a little more notched. In the picture below shows where I cut. So, at  every next flower petal should be extended so that it bent, and ultimately achieve greater fullness.


Kada sam svima spalila rubove, posložila sam ih jednog na drugog i zašila ih u sredini.

After burning edges on every flower, I placed them on each other and sew.


Stavila sam malo glitera u sredinu cvijeta.

 I put little bit of glitter in the middle of the flower.


To je sve! / That's it!


Vjerojatno ste sve ovo već znali, ali nema veze. Ja sam sretna što sam naučila tako da sam htjela to podijeliti s vama :) 


You probably new all of this, but it's ok. I'm happy that I learned something new, so I wanted to share it with you :)

No comments:

Post a Comment

Popular Posts